Az ünnepi asztal dísze: 6 Puttonyos Aszú és a libamáj. Mutatjuk a receptet!

Az ünnepi asztal dísze: 6 Puttonyos Aszú és a libamáj. Mutatjuk a receptet!

Ha már karácsony, Tokaj és bor… akkor a 2019-es 6 Puttonyos Aszú is helyet kap nálunk az ünnepi asztalon, na meg az ünnepi fogások mellett.

A kitűnő bor mellé finom étel dukál! Így a mi ajánlásunk a 6 Puttonyos Aszúnk mellé a libamáj. A kettő együtt tökéletes párosítás, hiszen a libamáj édeskés zsíros ízvilágával, hihetetlenül jól harmonizál a gazdag zamatos tokaji bor.

Hozzávalók:

    1,5 dkg hízott libamáj
    4 dl 5 vagy 6 Puttonyos Tokaji Aszú (amennyiben nincs, valamilyen édes bor is megfelelő)
    Maldon só
    fehérbors

Elkészítés:

     Az egész libamájat egy éjszakára jeges tejbe áztatjuk a hűtőszekrényben, lefedve. A jeges víz segíti a vért eltávolítani az erekből. Másnap a jeges tejből kivesszük és lecsepegtetjük, majd 30 percig fóliával letakarva szobahőmérsékleten temperáljuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
    Óvatosan kettéválasztjuk a kisebb és nagyobb májdarabot, majd hosszában széttörjük. Következő lépésben kizsigereljük a májat. A vékony, átlátszó hártyát éles késsel lefejtjük a külsejéről, majd eltávolítjuk az ereket, inakat. Minél alaposabban el kell távolítani a vékony ereket úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb darabra szedjük szét a májat.
     Ezt követően a májdarabokra kevés Maldon sót és fehér borsot szórunk, majd meglocsoljuk a Tokajival aszúval. Lefedjük, és 12 órára a hűtőbe hadjuk, hogy összeérjenek az ízek.
    Másnap mielőtt őzgerinc formába tesszük szobahőmérsékleten temperáljuk 30 percig.  7,5x30x13 téglalap formájú terrine formát tölt meg. A májdarabokat szorosan a formába helyezzük. Minden darabot be kell rétegezni, hogy ne maradjon köztük rés.
    110 celsius fokos előmelegített sütőben, vízgőz fölött 35-40 percig hőkezeljük. Hőkezelés után súlyozva préseljük a hűtőben egy éjszakán át.  Ezt követően felolvasztjuk a kisült zsírt, és vékony rétegben a terrine tetejére öntjük és kidermesztjük.
     Felszeletelés előtt további egy napot állni hagytam a hűtőben.

Egy szelet pirított kaláccsal méltó társa tud lenni 2019-es évjáratú 6 Puttonyos Aszúnknak.

Áldott ünnepeket és jó étvágyat kívánunk!

Kalkulálja ki és foglalja le pihenését online, azonnali visszaigazolással, könnyedén.

Image

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le és értesülj első kézből legfrissebb híreinkről, ajánlatainkról és eseményeinkről!